Een besturingssysteem heeft betrekking op zowel het aansturen van de hardware en het laden van het geheugen zodra de PC opgestart wordt. Zodoende fungeert het als medium tussen de hardware en de gebruiker van de PC. Enkele veelgebruikte besturingssystemen zijn Apple macOS, Linux en Microsoft Windows. In dit artikel staan we stil bij de kenmerken van een besturingssysteem en hebben we het over een redelijk nieuwe speler in de markt: Chrome OS.
Doorgaans wordt een besturingssysteem gelezen van de harde schijf of het ROM-geheugen. Het besturingssysteem zorgt onder andere voor het opstarten en beëindigen van programma's, toegang tot de harde schijf, het beeldscherm en je hebt de mogelijkheid om gegevens in te voeren. Overige programma's die gestart kunnen worden zijn ook wel bekend als applicaties.
Enkele jaren na de introductie van de eigen browser beschikt Google inmiddels over haar eigen besturingssysteem genaamd Chrome OS. Chrome OS is een zeer licht besturingssysteem waarin het internet centraal staat. Google heeft met de introductie van dit opensource besturingssysteem geprobeerd de markt van de PC's te veroveren en dit is ze behoorlijk gelukt.
Wanneer je nadenkt over wat mensen zoal met een PC doen, dan is dat vooral internetten en foto’s bekijken zijn. Hiervoor is het besturingssysteem van Chrome OS perfect. Met name laptops zouden veel sneller werken met Chrome OS dan met Windows omdat het zo minimalistisch is. Minimalisme wil zeker niet zeggen dat het slecht is. Het mooi aan dit nieuwe systeem is dat het op Linux gebaseerd is en dat het volledig opensource is wat garant staat voor het nodige hack en mod plezier. En misschien wel het belangrijkste punt van alles: het is geheel gratis.
Terug naar overzicht